Paulien van der Werff en Gert de Vries vormen een duo dat snel aan bekendheid wint.
Zij delen een voorliefde voor het intieme karakter van de luitliederen, liederen met vihuela da mano, liederen met barok- en romantische gitaar. Hun repertoire bestaat uit muziek van de 15e t/m begin 19e eeuw. De zelden uitgevoerde liederen en instrumentale luitstukken uit het “Lautenbuch für Elisabeth von Hessen” vormde een goede aanleiding voor hun samenwerking.
Zij traden o.a. op in het Huygens Museum (Voorburg), Catharijne Convent ( Utrecht), Abdij concerten (Den Haag), Oude Kerkconcerten Soest, Pauluskerkconcerten Baarn, Fringe concerten Festival Oude Muziek (Utrecht) en in lunch- en kasteelconcerten.
Paulien en Gert hebben de volgende programma’s samengesteld:
- Musik für Elisabeth von Hessen (aus dem Lautenbuch der Landgräfin)
- Sacred Lute Songs (T. Campion, J. Danyel, A. Holborne en J. Dowland)
- Liederen uit de Spaanse Renaissance met vihuela (A. Mudarra, L. de Milán en E. de Valderrábano)
- Liederen uit de Romantiek met romantische gitaar (F. Schubert, G. Merchi en L. Spohr)
- Kerstliederen uit de Renaissance en Romantiek (m.m.v. Sigrun Lefringhausen blokfluit)
- Liederen uit de Spaanse Barok (J. Marin, S. de Murcia) met barokgitaar
- Liederen over Maria Magdalena gecomponeerd door vrouwelijke componisten (Barbara Strozzi, M.C. de Jong) met barokgitaar (m.m.v. Arjan Veen kistorgel en orgel)
Gert de Vries studeerde klassiek gitaar bij Hans Bredenbeek aan het Utrechts Conservatorium, en bij Tom Burmanje aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn eindexamen volgde hij enige tijd lessen bij Benjamin Verdery in New York.
Vanwege een groeiende belangstelling voor de muziek uit de Renaissance en de Barok, besloot hij uiteindelijk de overstap te maken naar de luit.
Naast zijn lessen bij Fred Jacobs volgde hij masterclasses bij onder andere Hopkinson Smith, Paul O’Dette en Nigel North.
De landgravin Elisabeth von Hessen-Kassel werd op 24 maart 1596 in het kasteel in Kassel geboren. Haar vader, landgraaf Moritz de Geleerde, liet haar al in haar vroege jeugd door de Franse virtuoos Victor de Montbuysson in de kunst van het luitspelen onderwijzen. Ze leerde meerdere talen, dichtte in het Duits en Italiaans en schijnt een zeer getalenteerd zangeres en luitiste te zijn geweest. Haar leraar stelde een luitboek voor haar samen, dat een dwarsdoorsnee van de rijke en hoogwaardige luitliteratuur van Europa in die tijd laat zien. Het bevat liederen, dansen en vrije werken, die zowel solistisch als in een ensemble verband gespeeld kunnen worden. Zij geven een indruk van de rijkdom en variatie aan muziek aan het hof van Kassel in het begin van de zeventiende eeuw.
Voor meer info www.pageluza.nl